Hoe creëer je een sociaal veilige en gezonde werkomgeving?

Til jouw leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau

Als leidinggevende wil je je werknemers een sociaal veilige werkplek bieden. Een gezonde werkomgeving leidt tot aantoonbare verbeteringen in samenwerkingen en prestaties. Hoe groei je als team naar een veilig klimaat?
4.3/5

InCompany mogelijk

Neem vrijblijvend contact op 

Voor schoolleiders en -teams

Over de training Hoe creëer je een sociaal veilige en gezonde werkomgeving?

Samenwerken is het geheime wapen om effectiever te leren en beter te presteren. Maar ook om te innoveren en te floreren. Sinds kort weten we ook hoe samenwerking geoptimaliseerd kan worden. Enerzijds gebeurt dit door het creëren van een context waarin zelfmotivatie centraal staat. Als je gemotiveerd bent, kom je in beweging, geestelijk en fysiek. Zelfmotivatie werkt als een soort gaspedaal waarmee je vaart krijgt. Anderzijds gaat het ook om het creëren van een sociaal en psychologisch veilig leer- en werkklimaat. Want als de onveiligheid ontbreekt, gaat de rem erop en komen mensen tot stilstand. Het zorgt voor een klimaat waarin onderling vertrouwen gekoppeld wordt aan vrijmoedigheid en het verlangen om verschil te maken. En waarin je ook in verwarrende tijden samen kunt overleven en aan de weg blijft timmeren.

Psychologische veiligheid geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. Het leidt tot aantoonbare verbeteringen in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren.

 

  • Je hebt een concrete aanpak in hoe je een veilig leer- en werkklimaat bouwt.
  • Je leert wat het verschil is tussen psychologische- en sociale veiligheid en waar deze vandaan komen.
  • Je hebt inzicht verkregen in je eigen team. Je weet wat voor type team het is, wat jouw team gaat helpen en op welke manier je verbeteringen kunt aanbrengen.
  • Je krijgt praktische, toepasbare handvatten aangereikt om zowel zelf als met je team te groeien naar een psychologisch veilig én vlammend werkklimaat.

De PowerClass bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voorbereiding: deelnemers krijgen een boekje toegestuurd waarin de belangrijkste principes van psychologische veiligheid uiteen worden gezet. Mede op basis hiervan schetsen de deelnemers de psychologische veiligheid in hun eigen team.

2. Eendaagse sessie waarin vijf onderdelen op een inspirerende en actieve manier aan de orde komen: – Wat is psychologische veiligheid? – Psychologische veiligheid en type teams: hoe scoort jouw team? – Hoe werkt psychologische veiligheid wel of niet. – Aan de slag met psychologische veiligheid. – Grip op psychologische veiligheid.

3. Je verlaat de eerste sessie met een concreet en uitgewerkt voornemen onder je arm. Je gaat hier een aantal weken mee aan de slag. Daarbij kun je door een aantal zelfgekozen deelnemers ondersteund worden. Ook kun je tussentijdse ‘speedcoaching’ aanvragen.

4. In de tweede sessie evalueer je gezamenlijk met andere deelnemers in hoeverre je verwachtingen zijn uitgekomen. Wat ging er goed, waar haperde het en waar bleef het steken? En wat valt daaraan te doen? Je verlaat de tweede sessie met een aantal kleine, maar krachtige duwtjes in de goede richting, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt gaan.

Je leert in deze Powerclass hoe je een veilig leer- en werkklimaat kunt bouwen. De Powerclass is praktisch ingericht op basis van wetenschappelijk onderzoek. Na de training kun je er direct mee aan de slag.

Deze training voor jouw organisatie laten verzorgen? Inschrijven als InCompany is mogelijk. Samen kijken we naar het vraagstuk waarop we de meest passende oplossing aanbieden. Zo wordt de training aangepast naar de vraag en behoeften van jullie organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie of vul het onderstaande InCompany formulier in waarna wij contact met je opnemen voor een op maat aanbod.

€ 850,- (inclusief intake, boek, 1,5 dag training, feedback tussendoor en lunch)

Previous
Next

Waar en wanneer

Kantoorgebouw Helix
Reykjavikstraat 1
3543 KH Utrecht

Deze locatie bevindt zich vlakbij station Leidsche Rijn Centrum en is ook goed bereikbaar met de auto.

Datum

Deze Powerclass wordt twee keer aangeboden.

Alle trainingen zijn inclusief lunch

Kosten

€ 850,- (inclusief intake, boek, 1,5 dag training, feedback tussendoor en lunch)

Docenten

Hans van der Loo en Theo Jaspers